לאורך הקריירה שלי יוצא לי לא פעם להרהר בדירת הקבלן הראשונה שלי.
דירת קבלן היא, בגדול, אנטי-תזה לכל מה שהוא אני כשזה מגיע לעיצוב. אני אוהבת דירות של פעם, עם חלוקות משונות, עם סלון גדול מדי ותקרות גבוהות, וחדר מדרגות מתפורר. אני אוהבת לדלות מהשכבות הגיאולוגיות שטמונות בקירות הישנים את הסיפור של כל דרי הבית לדורותיו, ולתת לזה ביטוי בעיצוב גדוש אופי וכבוד לתקופות השונות.
ובכל זאת, איך מצאתי את עצמי גרה בדירת קבלן כמעט שנה – עם חדר מדרגות ענק מלא בצמחיה מפלסטיק, ושלוש מעליות רחבות ידיים, ודירה שמחולקת בדיוק כפי שהדירה שמעליי ומתחתיי היו מחולקות, ופיר אשפה בקומה?
אל דירת הקבלן הראשונה שלי הגעתי מתוך השפל התל אביבי שלי. היינו זוג צעיר והרווחנו שכר מגוחך, התעקשנו על העיר ולא עניין אותנו דבר. לכן, הסכמנו לשכור דירה מזעזעת במעלה בניין בריינס, ששימשה את אותה אישה במשך שלושים שנה, בית נטול זכוכיות בחלונות, עם צנרת בעובי של אצבעות ידיי, שקונדומים משומשים מהסבנטיז היו דבוקים לרצפה כל כך חזק שרק עם פוליש מקצועי הצלחנו להעיף אותם. חודש שלם עצרתי את חיי כדי להקדיש את עצמי לדירה ההיא, ואכן, למראית עין, היא הפכה פתאום לדירה יפהפיה, ועדיין – משהו בנו לא היה שלם עם ההקרבה המשוגעת שעשינו כדי לגור בדירת האשפתות הזו בקומה הרביעית.
מה שהיה דרוש כדי להעביר אותי מהשפל הזה לדירת קבלן היה משבר גדול – ותחת הכותרת של משבר גדול הגיע ההריון הראשון שלי, שחייב אותי לזקוף קומה ולחשוב איך אני רוצה לגדל את הילד שלי. בשלב הזה הייתי בשובע תל-אביבי יחסי וכל מה שרציתי היה צנרת, חימום מים על גז, המון מרצפות 60 על 60, מעלית רחבת ידיים, מזגן מיני מרכזי ולעזאזל כל אלה שיגורו מעליי ומתחתיי, אני אצוק בדירה הזו אופי ויופי כפי שעשיתי בכל קודמותיה המתקלפות.
כך התחיל הסיפור שלי עם דירות קבלן. למען הגילוי הנאות – הסיפור הזה נגמר תוך תשעה חודשים, בעיקר בגלל הגעגוע לאהובתי, תל אביב. אבל מאז ועד היום, אני יודעת ומנחילה זאת ללקוחותי, שאם נצמדים לכמה כללים פשוטים, כל דירת קבלן יכולה להיות בית חמים שאין בו כל זכר לדירות של השכנים האחרים.
- לוותר על הנמכות גבס – דירות קבלן לרוב הן גם ככה בגובה סטנדרטי =נמוך, וההנמכה רק מוסיפה לתחושה הקלסטרופובית שנוצרת מהחדרים הקטנים המקובלים בבניה הקבלנית.
תמיד אעדיף מזגן בכל חדר על פני מזגן מיני מרכזי, ואם כבר מיני מרכזי אז הנמכה רק איפה שממש צריך ולא להמשיך אותה בשביל ספוטים.
2. טקסטיל בטירוף שלכם – הדרך מהירה והקולעת לרכך תחושות מתכתיות וקרות, זו הרעפה של טקסטיל בכל נקודה שבה ניתן. וילונות לבנים מסוג ואל שמסתירים את מסגרות האלומיניום הכהות, שטיחים שפוגשים את רגליכם בקומכם בבוקר, כריות נוי שמזמינות ערבוביה מעניינת של צבעים וטקסטורות ועוד
3. טפטים! כן, זה הג'וק שלי בכל סוגי הדירות, אבל כאן זה כל כך מתבקש. זה בדיוק האלמנט הזה שלא ניתן למצוא עוד אחד זהה לו בכל השכונה. בנוסף, כיוון שהקירות בחדרים קצרים, העלות של התקנת טפט צונחת לעומת חדרים לא קבלניים, שם לרוב צריך לקחת בחשבון עלויות של שלושה גלילי טפט והתקנה שלהם.
טפט ייחודי ומעניין בכל חדר בקיר הראשי ואחד בפינת אוכל – עושה המון.
4. לא להיכנע לקו המודרני שמכתיבים החומרים והצורות של דירות הקבלן – לשלב עץ חם, רצוי וינטג' שתמיד ספוג בהמון אופי, צבע, שטיחים אמיתיים של פעם ולהימנע משילוב חומרים קרים כמו ניקל, בטון ואלומיניום.
5. אפשר לוותר על האי במטבח – נתחיל מהנקודה הרגישה – אתם לא חייבים אי! למעשה, זה מאוד תלוי במבנה החלל הציבורי של הבית – אבל רוב הסיכויים שאי רק יצמצם את תחושת האופן ספייס, ואני תמיד מציעה לשקול כמה אפשרויות נוספות לפני שהולכים עליו. בתכנון המטבח, שאלו את עצמכם כמה אתם מבלים במטבח, באילו שעות, כמה מרבים לארח והאם אתם יותר אופים או יותר בשלנים. לפי התשובות אפשר לתכנן מטבח שישרת אתכם היטב ברמה הפונקציונאלית מבלי לגרוע מהאסתטיות שלו. בנוסף, אני תמיד ממליצה על מטבחים בהירים אם דרך חברת מטבחים, ובקצה השני – מטבחי עץ גולמי אם דרך נגר ויש תקציב לטובת העניין. הריח והמראה של העץ תמיד מוסיפים המון חום לאזור הכי מלבב וחשוב בבית.
דרכים נוספות לתת אופי למטבח הקבלני הן: סלסלות עץ לפירות וירקות, מתלה סירים, פרזולים עתיקים למשל לתליית מגבת ידיים, אפשר לצבוע קיר אחד בלוח גיר שחור כדי לשוות למטבח מראה ביסטרואי.
6. תאורה חמה – לתאורה תפקיד מכריע ביצירת האווירה בבית, במיוחד בתת מודע שלנו, לכן חשוב להקפיד על תאורה חמה/ צהובה מכל גופי התאורה. גם כאן, מומלץ להימנע משימוש בחומרים קרים כמו ניקל וליבון ולהעדיף זכוכיות, נורות לד-דמוי פחם, בסיסי פליז, חוטי כותנה.
7. ריהוט – לא להיכנע לטרנדים! זו האג'נדה שלי בכל מקרה, אבל בדירות קבלן זה חשוב פי כמה. הרי אין דרך טובה יותר לבדל את העיצוב מאשר להימנע מכל השטנצים התורנים. היום זה שולחנות טיפה, כסאות איימס, מחזיקי מדפים מצינורות, שידות שהן שילוב של פורמייקה בצבע ופורניר אלון, מדבקות איקסים בחדרים "נורדיים" לצד עיניים עצומות ובל נשכח אוהל טיפי. מאד קל לזהות מה הטרנדים, פשוט עושים סיבוב בחנויות ורואים מה חוזר על עצמו ומזה בדיוק נמנעים. לעתים שווה להשקיע בפגישה חד פעמית עם מעצבת כדי להעמיק בדנא העיצובי האמיתי שלכם ולקבל כללים מנחים כדי לשרת אותו ורק אותו.
8. צבע – בלי היסוס. כי הרי מה יותר מרנין ומשמח את העין משילובים לא שגרתיים של צבע שמקפיצים כל פינה בבית? זה כמובן תלוי אופי, אבל אם יש חיבה לצבע, אל תתביישו להביע אותה. זה גם מגדיל את החלל וגם משמח אותו והכי הכי – משמח את הבאים.
9. צמחיה – כשאני אומרת צמחיה אני לא מתכוונת לאותה צמחיית פלסטיק משתפכת בדרגת אמינות של יעל בר זוהר ברמת אביב ג. אמרנו לא להיכנע לטרנדים? אז אני מתעקשת כאן. יש כל כך הרבה סוגים שגם רוצחי עציצים סדרתיים יוכלו לטפח אם ישננו לעצמם את כללי ההשקיה, וכבר הימרתי רוצחים רבים לגננים חובבים. לעציץ השפעה חיובית על החלל, ואנחנו נמשכים אליהם באופן טבעי מכיוון שיש להם תפקיד חשוב באיזון האטמוספרה ויצירת חמצן. יש צמחיה שמתאימה לחוץ וכזו שמתאימה לפנים ואני בעד להקדיש להם פינות שלמות בבית וליצור ג'ונגל פרטי משלכם. מכאן זה רק עניין של זמן עד שתתחילו לכנות כל צמח בשם משלו, אבל זה בסדר – סודכם שמור אצלי.
עם היצמדות לכללים הללו, תרוויחו בית במחיר מוזל, תשתיות ברמה גבוהה, עיצוב לא מתפשר וגם… פיר אשפה קומתי! פסגת השאיפות! ואין לי ספק שתשכחו שאתם גרים בבניין עם עוד 80 משפחות.